Forstoppelse er ALDRIG godt - i særdeleshed heller ikke når du er på ferie! Det er både ubehageligt og påvirker hele kroppen negativt når man bliver forstoppet.
På ferie ændres dagsrytmen og vores kostvaner skifter, hvilket maven godt kan reagere på og blive træg.
Så udover at du kan føle dig oppustet og utilpas kan du samtidig få mavesmerter, kvalme, generende luftafgang og smerter ved toiletbesøg, hvilket ikke er opskriften på en god og afslappende ferie.
Her får du nogle simple råd du kan bruge for at forebygge forstoppelse på din ferie:
Bevægelse
Bevægelse har en positiv effekt på din fordøjelse og fremmer både peristaltikken (tarmens bevægelser) og hjælper med at mobilisere maveindholdet. Det behøver ikke nødvendigvis at være en løbetur, men en gåtur i rask tempo kan også gøre underværker.
Gå på toilettet når trangen melder sig
Dårlige toiletforhold kan gøre, at du undgår toiletbesøg og undertrykker trangen, hvilket i sidste ende kan give forstoppelse.
Sørg for at have håndsprit og vådservietter(gerne til intim og alm) ved hånden, så toiletforholdende ikke bliver det der afholder dig.
Brug en skammel
De fleste toiletter er indrettet således, at vi skal sidde behageligt og ikke for lavt når vi skal på toilettet. Problemet er blot at dette ikke hjælper os når vi skal tømme tarmen.
En skammel hjælper dig med at udrette den anorektale vinkel, hvilket letter udskillelsen, da bækkenbunden bedre kan slappe af. Og hvis du ikke lige har en skammel i nærheden kan du se denne reel om, hvad du så kan gøre:
Mad og drikke
Forsøg ikke at ændre for drastisk på dine kostvaner og sørg for at spise mad med mange fibre; eks. frugter, grøntsager og groft brød. Hold også lidt igen med alkohol, søde drikke mm. Vand er det bedste for maven og kroppen. Og husk især at drikke rigeligt, hvis der er varmt.
Afføringsmidler mm.
Hav gerne Husk, sylliflor, loppefrøskaller, magnesia eller andet afføringsmiddel med i tasken, så du ikke risikere at der går meget længere tid imellem dine toiletbesøg end du plejer.
Pak en klystersprøjte
En klystersprøjte kan også være en god investering, hvis ”uheldet” er ude. En klystersprøjte kan anvendes til tømning af den nederste del af endetarmen, hvis du ikke føler at endetarmen ikke bliver ordentligt tømt. Vandet kan blødgøre afføringen og fremme peristaltikken.
Undgå stress inden afrejse
Stress kan nemlig også forårsage forstoppelse, da aktiviteten i fordøjelsen nedsættes, herunder peristaltikken (tarmens bevægelser). Så forsøg evt. at mindske travlheden inden rejsen ved at pakke i god tid, så du undgår noget der skal gøres i sidste øjeblik.
Hvis du generelt har tømningsbesvær eller forstoppelse og det ikke er tilstrækkeligt at optimere dine afføringsvaner ved hjælp af ovenstående råd, vil jeg anbefale dig at opsøge en GynObs fysioterapeut eller egen læge, der sammen med dig kan afdække årsagen til din forstoppelse.
Rigtig god ferie!
Skrevet af: GynObs Fysioterapeut, Nanna Møller Nissen
Klinikejer Krop og Underliv
Comments