top of page

Delte mavemuskler

Rectus diastase(RD) eller delte mavemuskler er en tilstand der optræder under og efter graviditet. Delingen sker for at skabe plads til et voksende barn, hvilket medfører et stræk på bindevævet mellem de lige mavemuskler.

Vores krop er heldigvis designet til denne udvidelse, men alligevel kan et øget stræk betyde at bindevævet mellem vores mavemuskler bliver svagere i sin opbygning.

Af samme grund vil nogle opleve ”toblerone-mave” når de eksempelvis laver en mavebøjning eller når de rejser sig op af sofaen, hvor bugtrykket øges og ligger et pres på bindevævet.

Er det kun et spørgsmål om afstand?

Der findes en naturlig afstand mellem de lige mavemuskler forinden graviditet på op til 2.3 cm., hvorfor en deling på 2 cm ikke er ensbetydende med at du har delte mavemuskler. Afstanden mellem de lige mavemuskler siger nemlig ikke særlig meget om kvaliteten af bindevævet, hvilket vi i højere grad er interesseret i, end en afstand.

Bindevævet mellem rectus abdominis (six-packen) arbejder i synergi med m. transversus abdominis, som er en del af din kernemuskulatur. Din kerne (bækkenbunden, m transversus, de dybe rygmuskler og vejrtrækningsmusklen) er under stort pres i din graviditet, hvorfor at konktakten til disse ofte er påvirket efter en fødsel. 

Derfor giver det god mening af have fokus på kontakten mellem disse i tiden efter fødslen i samarbejde med resten af kroppen.

Hvornår skal du søge hjælp?

Op mod 33% kan fortsat have delte mavemuskler 1 år efter fødslen. Det behøver på ingen måde at være symptomgivende og er heller ikke farligt. Men hvis du oplever gener, som du tænker måske kan relatere sig til tilstanden, har en bekymring for bevægelse, føler dig svag i din kerne, oplever begrænsninger i din hverdag eller blot ønsker vejledning i hvordan du kommer i gang efter fødslen, kan det være en god ide at henvende dig hos en fagperson med erfaring inden for området.

Hvad kan jeg hjælpe med

Undersøgelsen tager ikke kun udgangspunkt i afstanden, men i højere grad bindevævets kvalitet og styrke og, hvorledes vævet kan reagere og stabilisere i samarbejde med resten af kernen.

Behandlingen og træningen vil blive tilpasset dit niveau og hvis det vurderes at der er andre faktorer som har indflydelse, som f.eks. arvæv eller nedsat kontakt til bækkenbunden, vil dette også blive en del af behandlingen

Kontakt

nanna@kropogunderliv.dk

Mobil: +45 91 56 94 51

Adresse

Søndergade 19, 1. Th

8600 Silkeborg

Sociale medier

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page