top of page
Ung kvinde løber

Ufrivillig vandladning

Omkring 45 % af voksne kvinder lider af inkontinens, med lav forekomst på ca. 10% hos yngre kvinder til over 50 % blandt ældre. Hos mænd stiger hyppigheden ligeledes med alderen fra ganske få procent og op til 30 % hos ældre.

Hvad er inkontinens?

Inkontinens er kort sagt; ufrivillig tab af urin.

​

I klinikken behandler jeg både yngre og ældre kvinder der har problemer med inkontinens i forbindelse med:

 

  • Løb, styrketræning, crossfit mm.

  • Deres arbejde, som kan være fysisk krævende

  • Fødsel og tiden efter

  • Vandladningstrang – altså, hvor det er svært at nå toilettet

  • Overgangsalderen og de fysiologiske forandringer der sker i vores underliv

 

Det anslås er 25-45 % af danske kvinder oplever urininkontinens og udenlandske studier peger på tal op til 60 %. Hyppigheden er stigende med alderen og selvom nogle måske ikke synes at det er et problem (måske fordi de har andre større problemer med deres underliv), er de fleste meget generet i hverdagen særligt på arbejde, ved sport, i sociale sammenhæng og ved intimt samvær med sin partner. Har du problemer med urininkontinens er du altså ikke alene.   

Urininkontinens kan være et tegn på, at der er problemer med enten;

- Blære

- Skedevægge

- Bækkenbundsmuskler

- I sjældne tilfælde skyldes urininkontinens sygdomme i rygsøjlen eller i hjernen

​

Hvilke typer af inkontinens findes der?

Stress inkontinens

Kaldes også for anstrengelsesurininkontinens. Stressinkontinens udløses når man anstrenger sig. Stressinkontinens betyder at man lækker urin ved host, nys, løft eller motion.

Årsagerne til stressinkontinens er en kombination af svage muskler i bækkenbunden og svaghed i det bindevæv der støtter op omkring urinrøret, hvorimod blærens evne til at rumme urin oftest er normal

​

Urgencyurininkontinens

Kaldes også tranginkontinens eller overaktiv blære(OAB) og er kendetegnet ved at man skal skynde sig meget når man mærker trangen og ofte lækker man en større mængde urin inden man når toilettet.

Ved OAB vil signalerne som blæren sender til hjernen være unormalt kraftige. Det kan medfører at vandladningsrefleksen går i gang ved at detrusor(blæremusklen) automatisk trækker sig sammen.

​

Efterdryp

Ved efterdryp vil der være urinlækage lige efter vandladning. Det skyldes at der stadig kan være noget urin tilbage i urinrøret som først tømmes ud når man rejser sig fra toilettet.

​

Anal inkontinens

Dækker over både ufrivillig afføring(afføringsinkontinens) og luftafgang(flatusinkontinens).

Symptomer er meget varierende fra inkontinens for luft, minimal lækage, vanskelighed med renholdelse og til større lækager med reel afføringsinkontinens.

​

Blandingsinkontinens (Mixed Urinary Incontinence -MUI)

Blandingsinkontinens er en kombination af stress- og tranginkontinens, hvor urinlækage forekommer i sammenhæng med stress og kan starte med en stærk og pludselig trang.

​

Stressinkontinens, urgencyinkontinens, analinkontinens, efterdryp og blandingsinkontinens er de hyppigste former for inkontinens, som jeg behandler på klinikken, selvom der findes flere. Herunder; Funktionel inkontinens, neurologisk inkontinens og overløbsinkontinens.

​

Hvorfor bliver man inkontinent?

Årsagerne er forskellige og de fleste former er hyppigst for kvinder, men kan også ramme mænd. Graviditet, fødsler, hormonelle forandringer, aldring, prostataoperationer/forstørret prostata, kronisk hoste, kronisk forstoppelse, psykiske faktorer, spændte bækkenbundsmuskler og sygdomme er nogle af årsagerne til udviklingen af inkontinens.

​

For at kunne tilbyde en målrettet behandling, er det for de fleste en god ide at lade sig undersøge enten hos GynObs, hos egen læge eller modtage videre udredning på hospital, da typen af inkontinens har betydning for behandlingstiltag.

 

Der er nemlig ikke et ”standardiseret” program man blot kan følge, der kan fikse alle former for inkontinens. Selvom at det er et faktum at bækkenbundstræning er veldokumenteret som en del af behandlingen ved bækkenbundsdysfunktioner, så kræver det at man kniber korrekt, hvilket undersøgelser viser at mange har svært ved.

​

Hvordan kan jeg hjælpe?
Der findes som beskrevet forskellige typer af urininkontinens og nogle gange kan man have flere typer, men fælles for dem er at der er god evidens for at bækkenbundstræning kan hjælpe

 

En undersøgelse hos mig kan bestå af flere elementer, der er med til at bestemme hvilke behandlingstiltag der er de rette for dig. Undersøgelsen skal afdække dine symptomer, væske-vandladningsvaner, toiletvaner, holdningsinspektion (vejrtrækningsmønstre, om man holder på maven, balder mm), bækkenbundens styrke/koordination/udholdenhed, om der er spændinger og smerter i musklerne og om der er uhensigtsmæssige bevægestrategier, for bare at nævne noget af alt det man kan komme omkring.

Der kan som sagt være flere årsager til at du oplever urininkontinens(herunder også spændte bækkenbundsmuskler!). Derfor giver det god mening at lade dig undersøge, så du kan blive udredt og kan finde den bedste plan for genoptræning mm. til lige netop dig

​

Kontakt

nanna@kropogunderliv.dk

Mobil: +45 91569451

Adresse

Søndergade 19, 1. Th

8600 Silkeborg

Sociale medier

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page