top of page
Mænd i jakkesæt

Blærerelaterede problemer hos mænd

Problemer med vandladning hos mænd opstår typisk på grund af en forstørret blærehalskirtel (prostata), der med alderen kan presse på urinrøret og skabe vanskeligheder under vandladning. Dette kræver opmærksomhed og passende behandling.

Vandladningsproblemer, også kendt som 'LUTS' (Lower Urinary Tract Symptoms) på engelsk, opdeles i to hovedkategorier: lagrings- og tømnings-symptomer.

Tømningsproblemer omfatter besvær med at starte vandladning, svag urinstråle, følelse af ufuldstændig tømning, afbrudt vandladning, behov for at presse eller trykke, efterdryp, svie eller smerte under vandladning samt pludseligt stop under vandladning. Risikoen for blærebetændelse er også til stede.

Lagringssymptomer relaterer sig til blærefunktionen og inkluderer pludselig og kraftig trang til at tisse, hyppig vandladning, udskillelse af små mængder urin ad gangen, natlig vandladning, smerte ved overfyldt blære og ukontrolleret vandladning.

Ovenstående symptomer kan være tegn på prostataforstørrelse og bør ikke ignoreres. Selvom prostata vokser hos de fleste mænd hele livet igennem og væksten er som oftest godartet, er det en god ide at lade sig undersøge.

 

Den godartede forstørrelse (Benign prostata hyperplasi (BHP)) har ingen sammenhæng med prostatakræft, men begge tilstande kan forekomme samtidig.

Igennem prostata løber urinrøret, hvorfor forstørret prostata kan forårsage problemer med vandladningen. Symptomer på BHP begynder som regel med, at man hyppigere skal af med vandet i dagens løb. Når man mærker vandladningstrangen, kan man ikke holde sig så længe som før og strålen kan synes slap.

Inkontinens og vandladningsproblemer

Nedenstående er de hyppigste former for inkontinens jeg ser i klinikken hos mænd 

Stress-inkontinens 

Stress-inkontinens opstår som regel som følge af en operation af prostata. Ved operationen fjerner man den normale lukkemekanisme ved overgangen mellem blære og urinrør. Lukkemuskulaturen omkring urinrøret er ikke altid stærk nok til at kunne holde på vandet alene. Den kan også blive skadet ved operationen.

Inkontinens ses hos 1-2 % efter en såkaldt skrælleoperation for godartet forstørret prostata, og hos op til 40 % efter radikal operation for prostatakræft. Det er dog kun hos cirka 5 % i den sidste gruppe, at inkontinensen på lang sigt er så udtalt, at det er en gene i dagligdagen.

Urge-inkontinens

Urge-inkontinens skyldes, at blæremusklen trækker sig sammen og forsøger at tømme blæren. Hvis man ikke kan lade vandet meget hurtigt, vil dette ofte resultere i inkontinens. Det kan variere fra få dråber til en fuld vandladning. Dette kan skyldes infektioner, sygdom i fx hjernens vandladningscentre eller blærens reaktion på en forstørret prostata. Ofte kendes årsagen ikke.

Overløbs-inkontinens

Såkaldt overløbs-inkontinens ses, når tømningen af blæren er dårlig. Dette forekommer ofte på grund af forsnævring i afløbet - først og fremmest ved godartet forstørrelse af prostata, eller ved kræft i prostata. Blæren vil i disse tilfælde bliver overfyldt og af og til "løber det over" - ligesom overløbet af en fyldt håndvask.

Kontakt

nanna@kropogunderliv.dk

Mobil: +45 91 56 94 51

Adresse

Søndergade 19, 1. Th

8600 Silkeborg

Sociale medier

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page