top of page
20231101_110033.jpg

Fertilitets -fremmende fysioterapi

Omkring 20 % af alle danske par i den fødedygtige alder oplever fertilitetsproblemer. Tal fra Amerikanske studier viser at cirka 40% af alle tilfælde er medicinske (Dvs. stofskiftelidelser, autoimmune lidelser eller hormonelle lidelser som PCOS eller andre hormonelle ubalancer).

 

Men ligeledes angives det at i omkring 40 % af tilfældene er årsagen mekanisk (f.eks. strukturelle deformiteter, lukkede æggeleder, arvæv omkring livmoder og æggestokke, lukket passage i livmoderhalsen eller fibromer i livmoderen mm)

På klinikken tilbyder jeg fysioterapeutisk behandling for at fremme din fertilitet og dermed øge dine chancer for en ønsket graviditet.

At blive gravid kræver et velfungerende endokrint system, som er i balance og udskiller de rette kønshormoner på det rigtige tidspunkt.

 

Men det kræver i høj grad også et mekanisk velfungerende underliv, da både din livmoder og æggeledere er muskler, der bevæger sig i specifikke mønstre for at muliggøre befrugtning og graviditet. Mekanisk infertilitet er hovedsageligt den målgruppe jeg kan hjælpe med at opnå graviditet.

Mekanisk infertilitet

 

Din livmoder er en muskel med muskelfibre i 3 lag, der strækker sig både på langs, skråt og cirkulært, hvilket tillader livmoderen at udføre meget specifikke, finmotoriske bevægelser, der varierer alt efter, hvor du er i din cyklus.

 

Fase 1. (Cyklusdag 1-4): Menstruation

Her vil din livmoder lave kraftige sammentrækninger i nedadgående, symmetriske bevægelser for at udstøde livmoderslimhinden

 

Fase 2 (Cyklusdag 5-13): Den proliferative fase

Livmoderen laver nu bølgelignende bevægelser i opadgående retning frem mod ægløsningen. Celler i livmoderen begynder her at dele sig, så slimhinden gendannes. Formålet med bevægelsen er at trække sædceller op igennem livmoderen og ud til æggelederne. Livmoderen kan endda lave asymmetriske bevægelser, der fører sædceller over mod den æggestok, som snart frigiver et æg!

 

Ægløsningsdag (dag 13-16): Ægget løsnes fra æggestokken

 

Fase 3 (Cyklusdag 14-28): Den luteale/sekretoriske fase

Strakt efter ægløsningen vil livmoderen begynde at lave meget svagere kontraktioner, hvilket gør det lettere for slimhinden (endometriet) at blive bygget op, så den er tyk og næringsrig til at modtage et befrugtet æg.

 

I denne fase bevæger æggelederne sig aktivt for at samle ægget op fra æggestokken. Når det er opfanget laves der fine peristaltiske bevægelser i æggelederen, der skal fører ægget ned i livmoderen, hvor det skal implantere sig (sætte sig fast).

 

Hvis ægget ikke er befrugtet, nedbrydes slimhinden og cyklussen starter forfra med kraftige sammentrækninger af livmoderen.

 

Bevægelse(mekanik) har altså stor betydning for at kunne blive gravid. Uden denne cykliske vekslen mellem nedadgående, opadgående og diagonale sammentrækninger i livmoderen og de aktive bevægelser i æggelederne og en afspænding af livmoderen, vil en kvinde være udfordret på at blive gravid.

 

Mojzisova metoden

 

Min behandling tager udgangspunkt i Mojzisova metoden. Metoden har vist sig at være en effektiv tilgang til at støtte kvinder med fertilitetsudfordringer. Denne metode fokuserer på at forbedre og bækkenets styrke og mobilitet gennem øvelsesterapi og kan kombineres med laserterapi og manuelle behandlingsteknikker, hvilket kan øge chancerne for en succesfuld graviditet med 34 %.

Mojzisova metoden indebærer en række øvelser, der styrker bækkenbundsmusklerne og øger blodgennemstrømningen til bækkenområdet. Øvelserne er målrettet for at forbedre bækkenbundens tonus, hvilket kan forbedre æggestokkenes funktion og ægkvaliteten.

 

Hvad kan jeg hjælpe med?

Dit behandlingsforløb vil indeholde målrettede øvelser, manuel terapi og afspændingsteknikker for at reducere muskelspændinger og øge blodgennemstrømningen til bækkenet og dine reproduktive organer. Disse tiltag kan forbedre livmoderens placering og føre til et mere gunstigt miljø for implantation af et befrugtet æg.

 

Ud over behandlingen vil du også blive vejledt og rådgivet om livsstilsændringer, kosttilskud og andre faktorer, der kan optimere fertiliteten.

 

Sammenfattende kan fertilitetsfremmende fysioterapi, være en værdifuld tilgang til at støtte dig med fertilitetsudfordringer eller for dig som blot ønsker at øge chancerne for graviditet. 

 

Det er vigtigt at bemærke, at fertilitetsfremmende fysioterapi ikke er en erstatning for medicinsk behandling, men en komplementær tilgang. Samarbejde med andre sundhedspersonale, som fx gynækologer, kan være afgørende for at tilbyde den bedste behandling.

Kontakt

nanna@kropogunderliv.dk

Mobil: +45 91 56 94 51

Adresse

Søndergade 19, 1. Th

8600 Silkeborg

Sociale medier

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page