top of page
Gravid mave

Graviditet

Graviditet kan være en hård opgave for selv den mest veltrænede kvindekrop. For i løbet af blot ni måneder skal den forme og udvikle et lille menneske. Nogle gravide har en dejlig graviditet og har det strålende indtil sidste presseve. Andre føler, de har høstet samtlige graviditetsgener, der findes.

I den første halvdel af graviditeten vil de fleste fysiske gener skyldes ændringer i dit hormonbalance. I den sidste del skyldes generne ofte øget belastning på grund af vægtstigningen og den store mave.

Inkontinens, tyngde- og bule i underlivet

Urininkontinens under graviditet skyldes formentlig en kombination af et øget tryk på blære og bækkenbund, samt den påvirkning graviditeten i sig selv har på de nedre urinveje i form af hormonelle ændringer, øget tryk, påvirket fordøjelse mm.

Ovenstående årsager kan samtidig også forklare at nogle kvinder pludselig begynder at døje med symptomer fra en nedsynkning, hvilket kan medvirke til inkontinens, vandladningsbesvær, yderligere forstoppelse foruden den tyngde og/eller bule man måske kan føle ved skedeindgangen.

Begge tilstande er noget du kan få behandling for i klinikken

Dertil skal det nævnes at, hvis du som gravid endnu ikke oplever inkontinens og får vejledning i bækkenbundstræning, har du 62 % lavere risiko for at udvikle inkontinens senere i graviditeten og 27 % lavere risiko 6 mdr. efter fødslen for at opleve inkontinens!

Hvis du fortsat har problemer med at holde på vandet 3 måneder efter din fødsel er det også tegn på at du skal reagerer og opsøge hjælp. 

Bækkensmerter i graviditeten

Cirka halvdelen af gravide kvinder oplever bækkensmerter i løbet af deres graviditet. Symptomerne kan opstå pludseligt og varierer i intensitet og indvirkning på dagligdagen. Det er vigtigt at undgå aktiviteter der forværre dine smerter, især hvis de ikke falder til ro efterfølgende.

For de fleste kvinder forsvinder bækkensmerter inden for de første tre måneder efter fødslen. Desværre vil nogle kvinder fortsat have bækkensmerter i længere tid - disse er i højrisiko for at døje med langvarige smerter, hvis ikke de gør noget for at afhjælpe smerterne.

Hvad forårsager bækkensmerter under graviditet?

Graviditet medfører hormonelle ændringer, hvilket gør bækkenet mere fleksibelt og i stand til at bære en øget belastning. Desværre kan det øge det risikoen for overbelastning af leddene, da muskler og ledbånd ikke altid giver tilstrækkelig støtte. Bækkenets stabilitet afhænger af muskler, sener og ledbånd omkring det.

I alvorlige tilfælde kan påvirkningen være betydelig, og nogle kvinder føler, at deres bækken ikke er stabilt. Tidligere betegnelser som "bækkenløsning" blev brugt til at beskrive disse smerter, men studier viser, at bækkenet ikke er mere "løst" hos gravide med bækkensmerter sammenlignet med gravide uden disse smerter.

Hvad er symptomerne på bækkensmerter under graviditet?

Symptomerne opstår normalt mellem den femte og ottende måned af graviditeten og kan udvikle sig gradvist eller pludseligt. Risikoen for at opleve det igen i en senere graviditet er større, hvis man tidligere har haft bækkensmerter. Symptomerne kan også opstå tidligere i hver efterfølgende graviditet.

Typiske karakteristika ved bækkensmerter inkluderer:

  • Smerte ved belastning i bækkenområdet.

  • Smerten der spreder sig til balderne, lænden, bagsiden af lårene, kønsbenet eller indersiden af lårene.

  • Nogle gange føles det som om, benene svigter.

  • Smerten kan også mærkes foran eller bag bækkenet og stråle ud til lysken og benene.

  • Smerten forværres ofte ved aktiviteter som gåture, trappegang, stående i længere tid eller ændring af position.

  • De fleste kvinder oplever moderate smerter, men nogle har meget kraftige smerter. Symptomerne forværres i løbet af dagen og under positionsskift. Smerten kan udløses af handlinger som at ligge på ryggen eller dreje sig i sengen.

 

Hvordan kan jeg hjælpe?

Om det drejer sig om smerter i graviditeten, inkontinens, nedsynkning eller blot vejledning i at holde kroppen i gang under graviditet, vil jeg kunne vejlede dig. Jeg hjælper ofte gravide gennem;

- Smertelindring gennem manuel behandling

- Vejledning i hjemmeøvelser 

- Hjælp til at graduere din træning

- Støtte op om en sund og aktiv graviditet - Blandt andet på klinikkens træningstilbud for gravide

- Rådgivning i hvad du kan gøre for at mindske dine gener i dagligdagen

- Guides i bækkenbundsøvelser for at forebygge inkontinens og styrke din kerne

- Afspændingsteknikker der kan hjælpe dit barn ned i bækkenet

Behandlingen tager udgangspunkt i en dybdegående undersøgelse og dine ønsker for forløbet, hvorved vi sikre at du modtager rette behandling til lige netop dine gener.

Kontakt

nanna@kropogunderliv.dk

Mobil: +45 91569451

Adresse

Søndergade 19, 1. Th

8600 Silkeborg

Sociale medier

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page