top of page

Rejsningsbesvær/
Erektil dysfunktion

Rejsningsproblemer betyder, at penis ikke kan få eller opretholde en rejsning, på trods for seksuel stimulering. Nogle oplever problemer med at få penis stiv nok i det hele taget, mens andre oplever, at rejsningen falder for hurtigt.

Rejsningsbesvær kan udspringe af noget fysisk, det kan bunde i noget psykisk eller være i en kombination. Ofte ser man også, at fx fysiske faktorer udvikler sig til også at påvirke psykisk.

For nogle er det forbigående og er sket ganske få gange, mens det for andre kan udvikle sig til, at rejsningsbesvær står på i længere tid, og at situationen kan ende i en ond cirkel, der kan være svær at bryde. 

Risikoen for at udvikle rejsningsproblemer øges med alderen. Ca. 1/3 af mænd i 65-års alderen har problemet, mens det ses også hos mænd i 40-års alderen (5-10 %). Lettere rejsningsbesvær forekommer dog langt hyppigere, og det er ganske almindeligt, at mænd i perioder oplever problemer med at opnå rejsning.

Rejsningsproblemer behøver ikke at være tegn på sygdom, men forekommer hyppigt hos mænd og kan have stor påvirkning på dagligdag og påvirke livskvalitet, seksualitet, samliv og medfører stress og depression. Emnet er ofte tabuiseret, hvilket er ærgerligt, når eksempelvis vejledning i fysisk aktivitet og bækkenbundstræning, kan være ret effektivt

Undersøgelser viser at ca. 70 % af mænd med inkontinens og/eller rejsningsproblemer opnår at blive hjulpet eller at blive bedre med få og enkle metoder; fx bækkenbundstræning og vejledning i fysisk aktivitet og sund livsstil.

Fysiske rejsningsproblemer

Fysiske rejsningsproblemer er ofte relateret til blodforsyningen og nerveforbindelserne til penisområdet, samt niveauet af hormoner i blodet. Seksuel ophidselse eller stimulering af erogene zoner spiller også en rolle i evnen til at få rejsning.

Når disse problemer opstår gradvist, og der ikke opleves spontane erektioner om natten eller om morgenen, men evnen til udløsning er intakt, og sexlysten ikke er et problem, indikerer det ofte, at årsagen til rejsningsproblemerne er fysisk betinget. Åreforkalkning er den mest almindelige fysiske årsag, men det kan også skyldes forhøjet blodtryk, diabetes, hormonelle ubalancer, hjertekarsygdomme, kræft eller nerveskader.

 

Ofte er rejsningsproblemer et tidligt symptom på en underliggende årsag, som f.eks. hjerteproblemer, der kan begynde flere år før de kardiovaskulære problemer bliver tydelige. Derfor er det vigtigt at konsultere en læge for at få undersøgt og behandlet problemet.

For mange mænd med fysisk betingede rejsningsproblemer, kan årsagen spores til livsstilsfaktorer såsom rygning, overdrevent alkoholindtag, dårlige kostvaner, inaktivitet samt søvnproblemer. Statistikken viser desuden en sammenhæng mellem rejsningsproblemer og et forhøjet BMI samt fedme omkring maven. Andre fysiske årsager kan omfatte bivirkninger af medicin, kirurgiske indgreb eller traumer.

Psykiske rejsningsproblemer

Når alle fysiske årsager til rejsningsproblemer er udelukket, skyldes problemet ofte psykiske faktorer. Hvis en mand for eksempel oplever morgenerektion, kan opretholde erektion under onani eller indledende samleje, men mister erektionen undervejs, kan det tyde på, at årsagen er mere psykisk end fysisk. Det samme gælder for udløsning; tidlig eller forsinket sædafgang eller endda mangel på udløsning kan skyldes psykologiske faktorer.

 

Præstationsangst er en af de mest almindelige psykiske årsager til rejsningsproblemer. Andre psykologiske årsager kan omfatte usikkerhed, lavt selvværd, stress, angst, depression eller problemer i parforholdet. Seksuelle traumer eller tidligere negative oplevelser kan også have en indvirkning på rejsningsproblemer.

Fysisk aktivitet og rejsningsbesvær

Fysisk aktivitet kan være gavnligt for rejsningsproblemer, da det forbedre blodcirkulationen i hele kroppen. Studier viser, at mænd med åreforkalkning, der udførte superviseret konditionstræning fire gange om ugen i 40 minutter, oplevede en reduktion i deres udfordringer med rejsning.

Træning kan ikke kun påvirke de fysiske årsager til rejsningsproblemer, men også have en positiv indvirkning på sexlysten og sexlivet generelt. Under træning frigiver kroppen forskellige hormoner og signalstoffer, herunder endorfiner, der forbedrer humøret og positiv tænkning. Derfor kan fysisk aktivitet øge selvtillid og sexlyst. Mindfulness og åndedrætsøvelser kan også være gavnlige for mænd med præstationsangst og kan hjælpe med at regulere det sympatiske nervesystem og dermed forbedre rejsningsproblemer.

Præ- og postoperativ bækkenbundstræning ved prostataoperation

Skal du have foretaget en prostataoperation, viser undersøgelser at bækkenbundstræning kan medvirke til at du hurtigere kan holde på vandet samt opnå rejsning.


Kontakt

nanna@kropogunderliv.dk

Mobil: +45 91 56 94 51

Adresse

Søndergade 19, 1. Th

8600 Silkeborg

Sociale medier

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page