Du kender måske situationen: Du står og venter utålmodigt i kø til et klamt festivaltoilet, fordi din blære er ved at springe, eller du har svært ved at holde på vandet, når du hopper og danser rundt til musikken. Hvis ja, så er du ikke alene!
Hvorfor er det sværere at holde på vandet når vi drikker alkohol?
Når du drikker alkohol, hæmmer det produktionen af et hormon, som normalt hjælper din krop med at holde på væsken. Når mængden af dette hormon (Antidiruretisk Hormon (ADH)) bliver reduceret, udskiller nyrerne mere urin end normalt, hvilket gør, at din blære hurtigere fyldes op, og tissetrangen melder sig hyppigere.
Men det er ikke kun den øgede mængde urin, der giver problemer. Alkohol påvirker også dit nervesystem og kan gøre dine reflekser og muskler mere ukoordinerede. Dette gælder også for musklerne i din bækkenbund, som normalt ville spænde op og lukke omkring urinrøret for at forhindre urin i at løbe ud. Når du drikker, kan denne refleks blive langsommere eller svækket, hvilket gør det sværere for bækkenbunden at holde tæt, især når du danser, hopper, eller bugtrykket stiger.
Mere væske betyder større risiko for lækage
Derudover er det vigtigt at huske, hvor meget væske du faktisk indtager på en festival. Normalt skal vi drikke mellem 1,5-2 liter væske om dagen, men på en festival kan dette indtag nemt blive meget større – især når alkoholen flyder frit.
Det betyder, at du skal tisse hyppigere end normalt, da det er endnu sværere for en ukoordineret og sløvet bækkenbund at holde tæt når bugtrykket øges samtidig med at du har en fyldt blære.
Hvad kan du gøre?
Næste gang du er til festival (eller i byen), er det godt at være opmærksom på, hvordan alkohol påvirker din krop, og huske at planlægge toiletbesøgene lidt oftere. Det kan hjælpe med at undgå de uheldige episoder, hvor man ikke når på toilettet i tide.
Derudover vil en stærk, velkoordineret, hurtig og udholdende bækkenbund også være en god følgesvend på din næste tur. Hvis du gerne vil prøve at lave knibeøvelser, men er lidt i tvivl om hvor du skal starte, kan du kigge i min gratis folder om bækkenbunden og hvordan du skal lave knibeøvelser.
Rigtig god festival!
Skrevet af: GynObs Fysioterapeut, Nanna Møller Nissen
Klinikejer af Klinik Krop og Underliv
Comments