Efter en fødsel står mange kvinder over for fysiske og følelsesmæssige forandringer, som ofte påvirker deres forhold til deres underliv. For nogle kan det være svært at genkende deres egen krop, både når det kommer til funktion og udseende. Det kan føles som om underlivet er blevet svækket, eller at det ikke længere fungerer optimalt. Mange oplever gener som ufrivillig vandladning, en følelse af tyngde/bule i underlivet eller smerter, men bliver mødt med holdningen, at det er "normalt" efter fødsel.
Men hvorfor er det egentlig blevet "normalt"? Og hvorfor accepterer vi det?
Samfundet har gennem tiden skabt en fortælling om, at det er en naturlig konsekvens af at blive mor – "en pris", vi som kvinder betaler for at have født et barn. Sætninger som "det er jo bare sådan der er" eller "det sker for alle efter en fødsel" bliver ofte brugt til at nedtone gener og udfordringer, som mange står med efter en fødsel. Så vigtigheden af at søge hjælp anerkendes ikke.
Det kan føles som om, der ikke er noget at gøre ved det, og mange kvinder vælger derfor at leve med disse gener. Men sandheden er, at det hverken er nødvendigt eller sundt at acceptere dette som en ny normal.
Forestil dig et øjeblik, at din datter står i samme situation om mange år. Ville du ønske, at hun skulle leve med de samme problemer? Ville du være tilfreds med, at hun blev mødt af de samme "det er normalt"-beskeder, eller ville du ønske, at hun fik den hjælp og støtte, hun havde brug for, til at genoptræne sit underliv og genvinde kontrollen over sin krop? Svaret giver næsten sig selv.
Der findes faktisk mange muligheder for at få det bedre. Bækkenbundsfysioterapi kan gøre en kæmpe forskel, både fysisk og mentalt. Men desværre er der mange, der enten ikke ved, at der findes hjælp, eller som tøver med at søge den på grund af den skam eller tabu der er i samfundet.
Det er tid til at tage denne del af vores krop og sundhed alvorligt. Dit underliv er ikke noget, der skal ignoreres eller affejes som "bare en del af at være mor." Det er en central del af din sundhed og velvære. Og jo tidligere vi tager hånd om det, jo bedre vil din krop kunne fungere fremover – for ikke at tale om den positive indflydelse, det vil have på din livskvalitet.
Uanset om du har født for nylig eller for mange år siden, er det aldrig for sent at begynde at arbejde med dit underliv. Der findes GynObs fysioterapeuter og specialister, der kan hjælpe dig med at genoptræne din bækkenbund, mindske gener og give dig styrken tilbage. Det kan måske kræve tid og tålmodighed, men resultatet vil være en krop og et underliv, der fungerer og føles stærkere og sundere.
Jeg håber at vi i samfundet kan bryde med den gamle opfattelse af, at gener som inkontinens, nedsynkning, smerter i underlivet og forstoppelse, er noget vi bare skal acceptere. Vi fortjener bedre – og vores børn gør det også. Ved at tage sætte fokus på disse hyppige gener kan vi ikke blot forbedre vores egen livskvalitet, men også skabe en ny fortælling for kommende generationer af kvinder, hvor det er naturligt at søge hjælp hos GynObs fysioterapeuter og tage vare på sit underliv.
Så næste gang du hører nogen sige, "det er jo bare normalt," så spørg dig selv: Ville du ønske, at din datter hørte det samme?
Skrevet af: GynObs Fysioterapeut, Nanna Møller Nissen
Klinikejer af Klinik Krop og Underliv
Comments