Vaginalprop, inkontinensprop, ringpessar, prolapsring, inkontinensring eller støttepessar – ja, kært barn har mange navne. Jeg foretrækker ordet støttepessar, da det klart afspejler produktets formål: at give støtte!
Et støttepessar er et hjælpemiddel lavet af medicinsk silikone, som anvendes til at fjerne eller mindske generne fra nedsynkning af underlivet eller ved stressinkontinens (SUI).

I indlægget vil jeg komme omkring:
Hvad er nedsynkning
Hvorfor bruge støttepessar?
Hvilken type støttepessar skal du vælge?
Typer af støttepessar
Er støttepessar for alle?
Hvordan ser en konsultation ud ved afprøvning af støttepessar?
Hvad er nedsynkning?
Underlivsorganerne kan nedsynke, når musklerne og støttevævet svækkes. Dette kan blandt andet ske efter fødsler eller på grund af naturlige alderdomsforandringer. Symptomerne udvikler sig ofte gradvist, og du kan opleve:
En tiltagende tyngdefornemmelse
Problemer med at holde på urin
Vanskeligheder med at få tømt blære og tarm
Pludselige symptomer som en bule i skeden
Det er en udbredt kvindelidelse. Faktisk har omkring 50 % af de kvinder, der har født vaginalt en større eller mindre grad af prolaps. Men det er heldigvis langt fra alle, der er generet af den eller mærker til det. Fødsler er en af de største syndere for udviklingen af nedsynkning, men faktorer som graviditet, hormonelle forandringer, forstoppelse, kronisk hoste, overvægt at mange tunge løft, kan også spille ind. Det er altså ikke kun kvinder der har født, men også unge kvinder med en veltrænet bækkenbund, der kan få en nedsynkning.
Hvorfor bruge støttepessar?
Støttepessaret har til opgave at fjerne bule- og tyngdefornemmelse ved at støtte de organer, der er nedsunket, som blære, livmoder eller endetarm. Kort sagt kan et støttepessar kaldes for en indvendig sports- BH, da det lige præcis er hvad dens formål er: at støtte underlivet!
Nogle pessartyper er specielt designet til at afhjælpe inkontinens under fysisk aktivitet ved at støtte urinrøret. Det betyder, at kvinder, der har undgået løb eller træning på grund af lækager, kan få friheden til at bevæge sig ubekymret igen.
Hvilken type støttepessar skal du vælge?
Valget af støttepessar kan være en udfordring, da hver kvindes underliv er unikt. Der findes ikke en "one-size-fits-all" løsning. Det kan være nødvendigt at prøve flere forskellige typer for at finde det rette match.
Noget med underliv og fødder
Tænk på det som at finde den rigtige størrelse sko. Bare fordi du bruger størrelse 39, passer ikke alle sko i str. 39 perfekt. Nogle kan være for smalle, andre for brede, og nogle kan mangle den nødvendige støtte. På samme måde kan graden og typen af nedsynkning samt dine symptomer give en god fornemmelse af valg af støttepessar, men nogle gange kan det alligevel kræve at du skal prøve flere typer støttepessar for at finde det rette match.
Vi må heller ikke glemme det med hormoner
Slimhinden i skeden kan på nogle tidspunkter i livet blive mere sart. Det gælder især tiden efter en fødsel og omkring overgangsalderen, hvor kroppens østrogenniveauer er lavere. Dette er vigtig at være opmærksom på for at undgå irritation og sår ved brug af støttepessar. Nogle kan blive rådet til at anvende lokalt virkende østrogen for at pleje slimhinden eller fugtgivende produkter uden hormoner. Kvinder efter overgangsalderen kan i nogle tilfælde have gavn af at bruge en vaginalring, der afgiver noget lokalt hormon, i kombination med brugen af støttepessar.
Typer af støttepessarer

Ringpessarer
Ringpessarer findes i varianter med eller uden membran. De er velegnede til at støtte kvinder med let til moderat grad nedsynkning af blæren (cystocele) og den med membran er velegnet til nedsynkning af livmoder (uterusprolaps). Disse pessarer kan placeres i op til 3 måneder, hvilket gør dem praktiske for langvarig brug. De kan også anvendes efter behov, eksempelvis når der er behov for at håndtere inkontinens under fysisk aktivitet som løb.
Ring med knob – med og uden membran
Ring med knop, som også kan fås med eller uden membran, er primært designet til at afhjælpe inkontinens. Denne type pessar er velegnet til kvinder med let til moderat grad cystocele og uterusprolaps, hvis den kommer med membran. Knoppen på pessaret fungerer ved at støtte blærehalsen, hvilket kan forbedre symptomerne på inkontinens.
LÆS indlæg om Hvorfor tisser du i bukserne?
Dish med knob
Dish med knop er designet til at yde støtte til kvinder med grad let til moderat cystocele og uterusprolaps. Denne type pessar giver et mindre løft under urinrøret, hvilket kan være gavnligt for dem, der lider af stressinkontinens. Dishen sidder som en ring fra symfysen til den bagerste del af skeden og skaber et vakuum, der kan hjælpe med at stabilisere organerne.
Kuben
Kuben er et rumopfyldende pessar, der suger sig fast på indersiden af skedens for- og bagvæg. Det er velegnet til flere typer nedsynkning, herunder rectocele, og kan hjælpe med at afhjælpe op til let til svær uterusprolaps samt cystocele. Denne type pessar er ideel til kvinder, der har komplekse nedsynkninger, men det anbefales at tage den ud om natten for at give vævet ro og mulighed for restitution. Ved nedsat støttefunktion fra bækkenbundsmuskler kan dette støttepessar være det rette valg.
Doughnut
Doughnut-pessaret er et rumopfyldende støttepessar lavet af medicinsk silikone. Det kan sidde i længere tid (hos nogle op til 30 dage) og er relativt nemt at folde sammen og placere korrekt. Dette pessar kan lindre symptomer fra cystocele og moderat nedsynkning af livmoderen. Yderligere kan det hjælpe med tyngdefornemmelse fra rectocele.
Er støttepessar for alle?
Desværre ikke. Til trods for at der findes støttepessarer i næsten alle former og størrelser og til den ene eller anden nedsynkning, så må vi erkende, at det ikke er alle der kan finde det rette fit! Hos kvinder med større skader på bækkenbunden eller underlivets strukturer eller kvinder med alt for sarte slimhinder, kan det være vanskeligt at finde den rette model. Det kan i nogle tilfælde være kvinder med myoser eller arvæv i underlivet være svært at finde et støttepessar, der ikke provokerer.

Hvordan ser en konsultation ud ved afprøvning af støttepessar?
Når du kommer til konsultation for at afprøve et støttepessar, starter vi med en grundig samtale omkring dine symptomer. Her vil vi sammen identificere dine specifikke symptomer og behov. Dernæst vil vi drøfte dine ønsker for typen af pessar, så vi kan finde den bedste løsning for dig.
Vi vurderer også skedens slimhinde for at sikre, at den er klar til at bære et pessar, og vi vil tage mål for at finde den rigtige størrelse. Under konsultationen får du mulighed for at afprøve op til 3 forskellige pessarer, så du kan se, hvilke der føles bedst for dig. Det er også vigtigt at lære, hvordan man håndterer pessaret korrekt, så du føler dig tryg ved det.
Ved afslutningen af konsultationen sendes en epikrise til din læge, der dokumenterer din behandling og de valg, der er blevet truffet.
Den funktionelle afprøvning
Når pessaret er placeret, vil vi evaluere, om det lindrer dine symptomer, og om det sidder godt. Det er normalt at mærke lidt i skeden de første 24 timer, men det skal ikke være smertefuldt. Vi vil også teste, hvordan pessaret fungerer under forskellige dagligdags bevægelser og aktiviteter som host, nys, hop og squat for at sikre, at det er effektivt.
Du vil blive bedt om at tjekke om du kan tisse for at sikre, at urinen løber uhindret. Hvis vi vælger et pessar, som du skal sætte ind og tage ud selv, vil du få instruktioner i håndteringen, så du føler dig tryg, når du tager det med hjem. Vi vil også gennemgå hygiejne, så du ved, hvordan du passer på pessaret. Endelig får du en kontroltid fire uger efter konsultationen og mulighed for at kontakte klinikken ved behov.
Yderligere støtte og vejledning
Udover at et pessar kan blive et uundgåeligt hjælpemiddel, vil du også få vejledning i håndtering af din nedsynkning. Dette omfatter træning af bækkenbunden, justering af dagligdags vaner, toiletvaner, tarmtømning og tilpasning af aktiviteter og træning. Aflastningsteknikker vil også blive drøftet for at sikre, at du har de bedste betingelser for at undgå forværring af dine symptomer.
Er du i tvivl om et støttepessar vil kunne afhjælpe din gener, så er du velkommen til at kontakte for en uforpligtende samtale eller booke tid til undersøgelse og snak om, hvorvidt et støttepessar kunne være det rette for dig.
Indlægget er skrevet ud fra United Kingdom Continence Society´s (UKCS) Kliniske guideline for tilpasning af støttepessarer, som du kan læse mere om via dette LINK. Guiden rummer ikke alle typer af støttepessarer, men har fine beskrivelser af brugen af nogle af de typer beskrevet i dette indlæg.
Skrevet af: GynObs Fysioterapeut, Nanna Møller Nissen
Klinikejer af Klinik Krop og Underliv
Comments